Handmade Issues 2019

Handmade Issues 2019Handmade Issues är ett kreativt forum för handgjort skapande som arrangeras av Hemslöjden en gång om året. Den 16 november 2019 diskuteras handgjort skapande utifrån temat ”Synapser – hjärna, hjärta, hand” och vad som händer i mötet mellan de tre.

Prästen och meditationsläraren Are Norrhava leder oss genom en eftermiddag med olika perspektiv på hur kreativitet och hantverk kan skapa möten och möjligheter i vår tids sociala, ekologiska och existentiella utmaningar.

Hemslöjden delar även ut stipendier på totalt 235 000 kronor till framstående slöjdare och konsthantverkare.

PROGRAM
Moderator Are Norrhava hälsar välkomna
Årets moderator är präst och meditationslärare som brinner för mänskliga rättigheter. Han medverkar regelbundet i Sveriges radios program ”Helgsmål” och ”Tankar för dagen”. I podcasten ”Djup tid och tunna ställen” utforskar han vår tids andlighet.

Synapser – Meditation och slöjd som läkemedel
Vad har meditation och handarbete gemensamt – ur ett existentiellt perspektiv? Are guidar oss i medveten närvaro och berättar om den genuina kontaktens läkande effekter för individ och samhälle.

Inledande samtal – vad händer i mötet?
En inledande dialog kring vad som kan hända i mötet mellan hjärna, hjärta och händer. Are Norrhava samtalar med Katarina Brieditis, designer och konsthantverkare, om när gamla kunskaper möter samtidens utmaningar och något nytt växer fram.

Spillmaterial blir designlampor
Formgivaren Lill O. Sjöberg och textildesignern Maria Zeilon berättar om Skryta som skapar lampskärmar av textilt spillmaterial. Skärmarna tillverkas av männi¬skor långt från arbetsmarknaden, i samarbete med Remake på Göteborgs Kyrkliga Stadsmission. Liveslöjd av Mari Forsgren från Stadsmissionen.

Vem får ta plats?
Göran Johansson och Mikael Alfredsson berättar om projektet ParaCraft/Liv i rörelse, där vuxna personer med funktionsnedsättning stimuleras till ett mer aktivt liv genom slöjd.

Digital slöjd för en hållbar värld
Konstnären och verksamhetsansvarige Staffan Hjalmarsson berättar om Folk Lab, som skapar social och digital mening. Med pop-up labb, workshoppar och utbildningar byggs aktiva mötesplatser. Allt för att fler ska delta i den akuta omställningen till en hållbar värld.

Är allt bra redan gjort?
Samtal med möbelformgivaren och professorn Andreas Nobel som hyllar lagandet som slöjdinnovation.

Avslutande samtal

Author Image
Hemslöjden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *